Compost wordt ook wel het goud voor de tuin genoemd. Het verrijkt de grond met voedingsstoffen, schimmels en bacteriën, er komt meer lucht in de grond en de grond houdt beter watervast. Wormen en andere insecten voelen zich er thuis. Bij het maken van een composthoop mogen takken niet langer zijn dan 35 centimeter.
Verschillende soorten afval komt in lagen bovenop elkaar, grof of fijn. Plaats de composthoop in de schaduw en zorg dat hij nat blijft. Doe op iedere hoop wat vinnasekalk om de vertering te versnellen. Verse stalmest kan de temperatuur verhogen hoewel een nadeel hiervan is dat daar vrijwel altijd antibiotica in zit. Door een bonenstaak in de hoop te steken, kan de temperatuur gecontroleerd worden. Is de hoop te droog: dan water toevoegen, is de hoop te nat of stinkt deze, dan losmaken met een riek.
Keer de composthoop twee maal per jaar om; het oude materiaal komt boven, het nieuwe onder. Compost kan ook gemaakt worden in een compostvat, dan is keren lastiger uit te voeren
Afdekking is nodig om de voedingsstoffen niet te laten uitspoelen. Plastic verstikt, dus een natuurlijk materiaal is wenselijk, zoals jute zakken of compostdoek.
Een tweede composthoop, een zogenaamde wachthoop, is handig om na te composteren of om nieuw materiaal op te verzamelen.
Als er weinig leven in de hoop zit, ker dan om.
Geef de siertuin ¾ kruiwagen per 10 m² en de moestuin 2 kruiwagens per 10 m². Geef zeker niet meer omdat compost zout bevat en dat is niet goed voor de grond.