Skip to main content

Ligusterhaag snoeien

De ligusterhaag is een snelgroeiende plant die regelmatig moet worden gesnoeid, om te voorkomen dat hij te groot wordt. De afmetingen die wij op het Zonneveld hanteren voor de hagen is een breedte van 30 cm en een hoogte van 80 cm. Vanuit natuurlijk tuinieren en biodiversiteit is het aan te raden de ligusterhaag pas na de bloei te snoeien, zodat de kleine witte bloemetjes niet afgesneden worden voordat ze uit kunnen komen. Verder hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat de plant niet teveel ruimte in uw tuin gaat innemen. De bloemetjes verspreiden een prettige geur. Die geur trekt bijen en andere insecten aan en maakt van uw tuin dus een mooie, levendige plek. Let er wel op dat de bloemetjes en bladeren giftig zijn als ze gegeten worden.

Het snoeien kan van mei tot en met september. Na september moet de liguster de kans krijgen om aan te sterken, zodat hij de winter overleeft.  Gebruik bij het snoeien scherp gereedschap zoals een heggenschaar of elektrische snoeischaar om de takken mooi recht af te snijden. Dat ziet er niet alleen beter uit, maar de plant herstelt zo ook makkelijker.

Zorg ervoor dat de onderkant van de liguster altijd breder blijft dan de bovenkant. Zo kunnen alle blaadjes van het zonlicht genieten en behoudt uw haag ook beter zijn vorm. Het is beter de liguster niet op een zonnige dag te snoeien. De blaadjes die aan de oppervlakte komen zijn niet gewend aan het felle zonlicht en lopen zelfs het risico te verbranden. Zorg er daarom voor dat ze niet direct in het zonlicht terecht komen.

Mocht de ligusterhaag te breed uitgroeien, is er altijd nog een mogelijkheid om hem aan de zijkanten diep in te snoeien. Het is het beste om dit maar aan één kant te doen, zodat uw haag aan de andere kant blikdicht blijft, en het volgende jaar de andere kant te snoeien. Zo duurt het iets langer voor u weer een mooie, smalle haag heeft, maar hoeft u niet bang te zijn voor nieuwsgierige blikken.