Druiven: welk ras?

Was vroeger de keuze beperkt tot een paar rassen, tegenwoordig is er keus uit een groot aantal nieuwe veredelingen

Traditioneel


Witte van der Laan
Witte van der Laan. In Frankrijk komen vergelijkbare druiven voor onder de naam Chasselas, in Duitsland als Gutedel. Is voor een klassieke Vitis vinifera redelijk resistent tegen schimmel, en wordt buiten rijp. Leuk is ook, dat dit ras door de grootvader van een van onze leden naar Nederland is gehaald.
Echter: de opbrengst is niet zo hoog, en de smaak is middelmatig. Voor nieuwe aanplant kan ik deze niet meer aanbevelen: er zijn betere.

Frankenthaler In het wijngebied Franken (Duitsland) heet deze Trollinger, in Zuid-tirol Fendant. Dit was de standaard druif voor in de kas. Geeft een hoge opbrengst aan mooie trossen blauwe druiven. Maar: de trossen moeten gekrent worden (zie voetnoot), en de bladeren zijn erg gevoelig voor echte meeldauw. Niet aanbevolen dus.

Klassieke wijndruiven


Portugieser
Portugieser. In Duitsland gekweekt voor rode wijn, bijvoorbeeld in het Ahrdal. Geeft een hoge opbrengst aan diepgekleurde druiven. Is vroeger rijp dan "Glorie van Boskoop" en wordt buiten rijp. Is wel gevoelig voor echte meeldauw, en moet gekrent worden als je hem in de kas teelt.
Riesling. Veel gekweekt langs de Moezel en in de Elzas. Voor witte wijn, maar buiten wordt deze bij ons niet rijp.
Chardonnay. Verovert de wereld als druif voor kwaliteitswijnen. Op Het Zonneveld op twee tuinen. Aanbevolen als wijndruif voor in de kas.

Nieuwe Vitis vinifera


Sieger
Sieger. Geeft een lage opbrengst aan rode druiven. Deze kunnen extreem zoet worden en hebben een sterke muskaatsmaak. Aanbevolen voor topwijn.
Ortega. Een kruising tussen Sieger en Riesling. Lijkt erg op Sieger, maar is wit, en smaakt veel minder. Je kunt beter Sieger telen.
Perle de Szaba.De allervroegste druif: in de kas in juli al eetbaar, met een heel redelijke smaak. Aanbevolen voor mensen die 6 maanden lang druiven willen.
Köningin der weingarten.Grote trossen grote ovale bessen: de klassieke "Italia" druiven.
Dornfelder. Is een kleinkind van de Frankenthaler. Grote opbrengst van grote losse trossen donkerblauwe druiven. Is een wijndruif met een matige smaak.
Dunkelfelder.Het bijzondere aan deze druif is, dat deze rood sap heeft.

Dornfelder

Amerikaanse Hybriden


Boskoops Glorie
Rembrand. De eerste hybride in Nederland. Heeft een sterke "foxy" (wilde) smaak, en kleine trossen en bessen. Niet aanbevolen dus, maar sommigen vinden hem lekker.
Boskoops Glorie. Het verhaal is bekend: bij een proef in Boskoop was dit het enige ras dat aan het eind nog in leven was.Geeft redelijk grote trossen redelijk grote, blauwe bessen. Smaakt een klein beetje "foxy", maak ik vind dat juist een extra smaakaccent.Kan in de kas erg zoet worden. Is een klein beetje gevoelig voor echte meeldauw en voor schimmel in de tros, en moet in de kas misschien een beetje gekrent worden. Wordt ook buiten tegen een zuidmuur goed rijp.Kortom: wat mij betreft nog steeds de meest geschikte druif, zowel voor buiten als in de kas.
Himrod. De charme van deze druif is dat hij pitloos is. Ook smaakt hij erg goed, en is hij vroeg rijp, enkele weken voor "Boskoops Glorie". Nadelen: de opbrengst valt tegen, rijpe bessen vallen uit de tros, en de plant groeit enorm hard. Bewaar uw snoeischaar niet in de kas, want dan kunt u er na de vakantie niet meer bij. Onny heeft een andere kloon, misschien is die beter.
Glenora.Ook pitloos, en blauw. Wordt buiten rijp, maar kan een beetje "foxy" smaken. Gevoelig voor valse meeldauw
Marechal Foch.Wijndruif voor buiten. Ook deze heeft rood sap

Hybriden uit Hongarije


Pölöskei Muskotaly
Perle de Zala. Hoge opbrengst vrij kleine bessen. Neutrale smaak.
Eger Csillaga. Zeer hoge opbrengst vrij kleine bessen. Moet zeer fors gekrent worden. Neutrale smaak, lekkere wijn.
Kozma Palne Muskotaly. Behoorlijk vroeg, ergens in september rijp. Uitstekende muskaatsmaak. De opbrengst valt wat tegen.
Pölöskei Muskotaly. Vrij laat rijp, enkele weken na "Boskoop". Mooie grote losse trossen, hoeft niet gekrent. De smaak is heel goed: muskaat met ver weg iets "foxy". De trossen kunnen lang blijven hangen, schimmel komt hoegenaamd niet voor en de wijn is heel lekker. Kortom: aanbevolen voor in de kas, helaas voor buiten te laat.
Bianca. Kan buiten behoorlijk zoet worden. Voor witte wijn

Kozma Palne Muskotaly

Eger Csillaga

Nieuwste veredelingen


Regent
Regent. Wijndruif die ook in Nederland buiten rijp wordt.
Muscate Blue. Lage opbrengst van mooi gekleurde muskaatdruiven. Is in de kas al in augustus rijp. Groeit erg langzaam.
Rondo.Lijkt op regent. Voor rode wijn buiten.
Felicia.Voor rieslingachtige wijn buiten.
Solaris.Voor witte wijn. Wordt buiten al vroeg rijp, soms al in augustus! Aanbevolen voor als je buiten wijn wilt telen.
Krenten

Voor het krenten
Krenten betekent het uitdunnen van de tros. Het moet gebeuren als de druifjes net gezet zijn. Haal zoveel druifjes weg, dat de overblijvenden naar alle kanten voldoende ruimte hebben om uit te groeien. Binnen in de tros moeten alle druifjes weg. Iets te veel krenten is niet erg: de overblijvende bessen worden dan groter.
Niet gekrent
Tekst: Adri